2016

2016 börjar Alice och Jonas att byta ut sin blandkost mot växtbaserad kost. När Alice står hemma i köket i Alingsås och brer en macka med margarin och salt, tycker hon att mackan känns lite trist. Och vid närmare efterforskning så verkar det som att det saknas bra växtbaserade pålägg på marknaden.

Ur det egna behovet – och i oviljan att vänta på att någon annan ska lösa problemet börjar en affärsidé att födas. Alice och Jonas sätter sig och skissar på hur de skulle kunna gå till väga. De skriver lite kaxigt ”Morgondagens pålägg” på ett vitt papper.

Storyn om HUJ föds där och då.

2017

I februari 2017 börjar de med att experimentera genom att laga vegetarisk pastej i olika versioner, på kvällar och helger. Både släkt och vänner agerar smakpanel. I juni sjösätts den vegetariska pastejen och närmare 500 personer smaktestar under sommaren.

2018

I februari 2018 flyttas produktionen till ett gammalt industribageri i Alingsås. Där startar produktionen på riktigt och de första pastejerna, Original och Smoky, börjar säljas. 

I juni påbörjas utvecklingen av en helt ny produkt, Creamy Cashew, som är som en färskost – men helt växtbaserad förstås. Den vegetariska pastejen finns vid den här tiden att köpa i fem matbutiker i Alingsås och Göteborg. Alice och Jonas står och  demonstrerar produkterna i butik nästan varje helg. 

2019

I april är HUJ med på Vegovision i Göteborg – den allra första mässan! Det blir en succé och alla pålägg säljs slut på bara några timmar.

Under juni lanseras Creamy Cashew i tre smaker: Naturell, Vitlök och Örter. 

I slutet av året finns HUJ i tio butiker. Tre medarbetare anställs och arbetar med både produktion och leveranser. 

2020

I början av våren flyttar produktionen in i Arlas gamla mejerilokaler i Alingsås. Och vi börjar använda svenska bönor i alla pålägg. Under senvåren växer personalstyrkan med två säljare och tre nya medarbetare till produktionen. 

Under juli tar HUJ sig för första gången utanför Västsverige och finns nu att köpa i både Stockholm och Skåne. I september tar vi ett stort kliv genom att Bergendahls tar in HUJ i sitt centrala sortiment, det innebär att HUJ nu finns i alla City Gross-butiker i hela Sverige!

Den fjärde smaken av Creamy Cashew släpps – en lite hetare variant: Paprika & Chili. Och det känns fint i hjärtat att vi nu kunnat byta ut våra cashewnötter till ekologiska och Fairtrade-märkta från Smiling. Vi vill ju ha finfina råvaror!

I december finns vi i över 200 butiker. På julavslutningen är hela 13 medarbetare inbjudna att fira ett bra år på HUJ.

 

 

2021

I skrivandets stund är året bara inlett. Våra tillväxtplaner är fortsatt stora och om du kikar in här igen om några månader kommer förhoppningsvis nya milstolpar ha nåtts. Hittills har vi hunnit bli valda till årets MåBra-val för vår Creamy Cashew.

Under 2021 har vi även kommit in på centrallagret hos Coop och Ica, som innebär att det går att beställa våra produkter till alla Coop- och Ica-butiker i hela Sverige! 

Sist men inte minst har vi påbörjat en automatisering av vår produktion för att kunna producera så mycket som möjligt av våra produkter.

Allt det här är vi väldigt stolta över. Ändå är det här är bara början i storyn om HUJ!