Varför finns ni inte där jag bor?

Vi jobbar för fullt på att spridas runtom i Sverige! I början var vår produktionskapacitet en begränsning för oss, men så är det inte längre. Så nu hoppas vi kunna komma till många nya städer och butiker. Fråga gärna efter HUJ i din butik.

Vad görs påläggen av?

Vi gör våra pålägg av svenskodlade vita bönor, solroskärnor och Fairtrade-märkta och ekologiska cashewnötter från Smiling. Vi siktar på att våra produkter alltid ska ha ett högt näringsinnehåll (vilket dessa råvaror har!) så att man står sig länge och orkar hitta på roliga saker!

Jag är allergisk, kan jag äta era pålägg?

Ja, så länge du inte är allergisk mot cashewnötter – som finns i våra Creamy Cashew. Våra pastejer är helt nötfria, men kan innehålla spår av cashewnötter eftersom de produceras i samma kök. I övrigt har vi inga allergener i produkterna.

Är HUJ veganskt?

Japp, plant based everyday är vårt motto!

Funkar era produkter till matlagning?

Jajamän! Vi rekommenderar särskilt våra Creamy Cashew för detta. De går att baka med (till exempel cheese cakes), göra såser av, ha i pasta, på pizza och burgare. Pastejen passar perfekt i smörgåstårtan. Kommer du på något eget smarrigt får du gärna tipsa oss!

Här kan du kolla in vår receptbank för fler tips! >>

Varför har ni socker i era produkter?

I vår Creamy Cashew är socker ett så kallat processhjälpmedel. Vi har nämligen syrningskultur i osten och för att den ska komma igång och syra på ett bra sätt tillsätter vi lite socker som kickar igång syrningsprocessen. När osten är färdigsyrad är det ytterst lite socker kvar, men mängden kan variera lite och därför skriver vi med det på ingredienslistan för att vara på den säkra sidan.

I vår pastej har vi tillsatt lite socker för att det förhöjer de övriga smakerna, det blir godare helt enkelt! Vi håller dock nere sockermängden så mycket det går (pastejerna innehåller ca 2-3 % tillsatt socker) och det är inte mer socker i vår Vegetariska pastej än i andra liknande pålägg. Om man tar sig en HUJ-pastej-macka får man i sig ca 0,5 gram socker – det tycker i alla fall inte vi är så farligt med tanke på all annan nyttig energi som pastejmackan ger!

Innehåller era produkter E-nummer?

E-nummer i sig betyder inte alltid att en ingrediens är dålig eller av kemiskt ursprung. Våra produkter innehåller exempelvis både potatismjöl och guarkärnmjöl (de funkar som förtjockningsmedel) och de är baserade på naturliga råvaror men har också ett e-nummer. Så ja, våra pålägg innehåller vissa råvaror som har ett e-nummer men alla våra ingredienser är naturliga.

Ni använder cashewnötter i era produkter. Hur är de producerade?

Våra cashewnötter är Fairtrade-märkta samt ekologiska och kommer från Smiling. Det är en garant för att de odlas och tas om hand på ett hållbart sätt och under goda arbetsförhållanden.

Dessutom är cashewnötter rika på protein, fiber, järn, zink, magnesium och fosfor. Det gör dem till en utmärkt råvara. Bra för både dig och bonden!

Hur återvinner jag era produkter?

De återvinns som plast. Du kan även riva bort pappersetiketten på förpackningen och återvinna den som kartong.

Var håller ni hus?

Vår lilla påläggsfabrik är Mejerigatan 1 i Alingsås. Har du vägen förbi får du gärna hälsa på oss och provsmaka!

Vad betyder HUJ?

Det är ett gammalt svenskt uttryck för den förtjusning som någon upplever vid snabb fart. Kanske har du hört sägningen “i ett huj” någon gång? För oss handlar det om att vara på språng, att bubbla, att ta en macka och ge sig ut! Att hujja en macka helt enkelt.

Vet ni om att HUJ är ett fult ord på ryska och polska?

Ja, och sånt är ju alltid lite trist! Men samtidigt så glömmer de som vet detta inte bort vårt namn. Bra va?! 

Vad heter ni på sociala medier?

@hejhuj på Facebook, @hej.huj på Instagram. Och så finns vi på LinkedIn också.

 

Hur tänker ni kring matsvinn?

Vi vill såklart ha så lite matsvinn som möjligt. En del i att minska matsvinnet är att vi använder krossade cashewnötter istället för hela, krosset kommer från Smiling och blir över i deras produktion av portionsförpackade goda nötter. Nötkrosset funkar perfekt för oss när vi gör våra Creamy Cashew-produkter. 

Vi samarbetar även med Göteborgs Stadsmission och Pingstkyrkans initiativ En gåva till stan, dit vi skänker produkter med kort bäst före-datum. Produkterna används då till måltider och som innehåll i matkassar som skänks till behövande.

 

Varför står det att er pastej är vegetariskt, den är väl vegansk?
På locket på vår pastej står det ”vegetariskt” och det har vi skrivit för att förtydliga att den är köttfri, i och med att de flesta pastejer innehåller kött. Självklart är den – precis som alla våra pålägg – helt växtbaserad och gjord på svenska vita bönor och solroskärnor. På baksidan av förpackningen står det också vegansk, så att de som äter helt veganskt tydligt kan se att pastejen inte innehåller några animaliska ingredienser.
 
Faktum är att vegetarisk egentligen i ordets rätta mening betyder växtbaserad. Om en produkt innehåller något animaliskt, t ex mjölk eller ägg, får detta inte kallas vegetarisk, utan ska i så fall benämnas som lakto-vegetarisk eller ovo-vegetarisk. Rent allmänt tror många att vegetariskt endast betyder fritt från kött och fisk, men enligt lagstiftningen ska det då vara helt växtbaserat. Så om du ser en produkt i handeln med benämningen vegetariskt ska du kunna känna dig trygg med att det livsmedlet är helt fritt från animalier.